Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση
Νέα

ΕκτύπωσηΕκτύπωσηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: Διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων Εισαγγελέα της Δημοκρατίας - 30/11/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Σήμερα δέχθηκα παράπονο για το πιο πάνω θέμα και ξεκίνησα την εξέτασή του. Οι καταγγελίες που αφορούν στις αρμοδιότητές του Γραφείου μου, στρέφονται εναντίον μέσων ενημέρωσης και εστιάζουν στη συνεχιζόμενη δημοσίευση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εισαγγελέως κύριας Ελένης Λοïζίδου, στην οποία περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα της ίδιας, συγγενικών της προσώπων αλλά και τρίτων.

Μέχρι σήμερα και παρά το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, δεν τοποθετήθηκα δημόσια για το θέμα αυτό, αφενός γιατί δεν είχα οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και, αφετέρου, επειδή ανακοινώθηκε ότι, ξεκίνησε η διερεύνηση ποινικής και πειθαρχικής υπόθεσης. Η οποιαδήποτε εκ των προτέρων τοποθέτηση μου επί του θέματος αυτού, πριν την υποβολή παραπόνου ενώπιον μου, θα είχε ως αποτέλεσμα, να χαθεί η αμεροληψία, με την οποία έχω καθήκον να το εξετάσω.

Σημειώνω ότι, ο Νόμος δεν απαγορεύει τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, όταν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον ενημέρωσης του κοινού. Το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Ανεξάρτητα από την πορεία της εκ μέρους μου εξέτασης της υπόθεσης και επειδή, η δημοσίευση πληροφοριών που αφορούν σε τρίτα πρόσωπα, ενδέχεται να τα επηρεάσει δυσμενώς και ίσως να δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο για κάποια από αυτά, καλώ τα μέσα ενημέρωσης όπως αποφεύγουν τη δημοσίευση τέτοιων στοιχείων.

Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου
Επίτροπος Προστασίας
Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

30 Νοεμβρίου 2017

  

©2003 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία,
Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας