Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση
Νέα

ΕκτύπωσηΕκτύπωσηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: Ανάρτηση βίντεο στο Facebook για το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Πάφου. - 03/03/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

03 Μαρτίου 2017

Ανάρτηση βίντεο στο Facebook για το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών
του Νοσοκομείου Πάφου


Πριν από λίγες ημέρες περιήλθε στην αντίληψή μου ότι, χρήστης του facebook ανάρτησε στον λογαριασμό της, βίντεο που λήφθηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Πάφου και μεταδόθηκε ζωντανά στο facebook, στο οποίο φαίνονται ασθενείς και προσωπικό του Νοσοκομείου. Αντιλαμβάνομαι ότι, αντικείμενο της ανάρτησης ήταν η άσκηση κριτικής για την υπό-στελέχωση του Νοσοκομείου.

Έχω κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι, η δημοσίευση φωτογραφιών, βίντεο ή σχολίων που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή, αντιβαίνει τις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν τέτοιες δημοσιεύσεις αφορούν ασθενείς ή τραυματίες αφού, με βάση το Νόμο, τα δεδομένα υγείας αποτελούν ευαίσθητα δεδομένα και τυγχάνουν αυξημένης προστασίας.

Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η Αρχή της Αναλογικότητας επιβάλλει όπως, σε κάθε περίπτωση, δημοσιεύονται εκείνα τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα και ανάλογα του επιδιωκόμενου σκοπού της ενημέρωσης. Έχω την άποψη ότι, στην περίπτωση αυτή, ο σκοπός της ενημέρωσης του κοινού θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και με την ανάρτηση βίντεο στο οποίο θα καλύπτονταν/ θολώνονταν (blurred) τα πρόσωπα των παρευρισκομένων, κατά τρόπο που να μην προσδιορίζεται η ταυτότητά τους.

Όταν, εκ πρώτης όψης διαπιστώσω παράβαση της Αρχής της Αναλογικότητας, ο Νόμος μου παρέχει εξουσία να επιβάλω προσωρινή διακοπή της επεξεργασίας/ δημοσίευσης, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Ασκώντας αυτή την εξουσία, κάλεσα την χρήστη του facebook που ανάρτησε/ μετάδωσε το επίμαχο βίντεο, όπως το αφαιρέσει από τον λογαριασμό της. Η συνεργασία και η ανταπόκρισή της ήταν άμεση και υποδειγματική. Πρώτιστο μέλημα του Γραφείου μου είναι η προστασία των ασθενών και του προσωπικού του Νοσοκομείου που φαίνονται στο βίντεο, αφού κάθε λεπτό που αυτό παραμένει στο διαδίκτυο, το βλέπουν και το αναμεταδίδουν χιλιάδες χρήστες.

Πληροφορήθηκα ότι, η υπόθεση εξετάζεται και από την Αστυνομία Πάφου κατόπιν καταγγελίας. Πριν επιβάλω την αφαίρεση του βίντεο και τη διακοπή της δημοσίευσής του, ζήτησα και έλαβα επιβεβαίωση από την Αστυνομία ότι αυτό αποθηκεύτηκε, ώστε να μην επηρεαστεί το ανακριτικό της έργο.

Στην περίπτωση που το βίντεο συνεχίζει να μεταδίδεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης, καλώ τα ΜΜΕ και τους χρήστες του facebook να σεβαστούν τα δικαιώματα των ασθενών και του προσωπικού του Νοσοκομείου και να σταματήσουν άμεσα την αναμετάδοσή του. Σε περίπτωση που διαπιστώσω ότι, συνεχίζεται η διάδοση του επίμαχου βίντεο, δεν θα διστάσω να ασκήσω τις εξουσίες που μου παρέχει ο Νόμος, για την προστασία των εμπλεκομένων προσώπων.


Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου
Επίτροπος Προστασίας
Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

  

©2003 - 2017 Κυπριακή Δημοκρατία,
Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας