Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Διπλό φονικό στο Στρόβολο


Τις τελευταίες μέρες, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, κυρίως συνεργάτες του ΠΟΛΙΤΗ, του ΡΙΚ και της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, επέκριναν τη θέση που πήρα για τη δημοσίευση κάποιων πληροφοριών σχετικά με το πιο πάνω θέμα και ουσιαστικά, με προκαλούν δημόσια, να επιβάλω διοικητική κύρωση, για τη μη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις μου.

Αν οι εν λόγω δημοσιογράφοι, μετά από χρόνια επαγγελματικής δημοσιογραφίας, δεν γνωρίζουν ακόμη τη διαφορά μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου, δυστυχώς, η Επίτροπος είναι υποχρεωμένη να το υποδεικνύει, με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και χωρίς απειλές, όπως ατυχώς έχει γραφτεί και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι συστάσεις, οδηγίες και κατευθύνσεις των ανεξάρτητων Αρχών, όπως είναι ο Επίτροπος, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές ή να ακολουθούνται κατά το δοκούν.

Μια πληροφορία που χθες εξυπηρετούσε την ενημέρωση του κοινού, σήμερα μπορεί να μην την εξυπηρετεί και το αντίθετο. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος πρέπει να αναλογίζεται το τι δημοσιεύει, αλλά και το πότε το δημοσιεύει, πάντοτε στα πλαίσια των Αρχών της Αναλογικότητας και της Ακρίβειας.

Πέραν όμως του νόμιμου και του παράνομου, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος πρέπει να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του σωστού και του λάθους. Αυτό όμως, είναι κάτι που αφορά στην Επιτροπή της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και όχι στο Γραφείο μου.

Τις τελευταίες μέρες προέβηκα σε πολλές ενέργειες, παραστάσεις και διαβήματα, προς διάφορες κατευθύνσεις, για το υπό αναφορά θέμα. Προφανώς κάποιοι, δεν τις έμαθαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν να τις μάθουν.

Από σεβασμό στην πλειοψηφία της δημοσιογραφικής κοινότητας, στο παρόν στάδιο, επιθυμώ να μη δώσω συνέχεια στο θέμα αυτό.

Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου
Επίτροπος Προστασίας
Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

24 Απριλίου 2018

Back To Top