Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση
Νέα

ΕκτύπωσηΕκτύπωσηΑνακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Δημοσίευση και αναπαραγωγή βίντεο ξυλοδαρμού μαθήτριας - 17/10/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Δημοσίευση και αναπαραγωγή βίντεο ξυλοδαρμού μαθήτριας

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, περιήλθε στην αντίληψή μας ότι, στο Facebook αναρτήθηκε βίντεο που έδειχνε το ξυλοδαρμό 16χρόνης μαθήτριας από δύο άλλες συνομήλικες της, κατά τρόπο που αναγνωρίζονταν τα πρόσωπά τους, καθώς και τα πρόσωπα άλλων παρευρισκομένων. Εκ πρώτης όψης, η ανάρτηση του εν λόγω βίντεο είναι αντίθεση προς τις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το Γραφείο μου επικοινώνησε αμέσως με την Μονάδα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας για το συντονισμένο χειρισμό της υπόθεσης και ταυτόχρονα, Λειτουργοί του Γραφείου μου έκαναν ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (REPORT) στο Facebook για το συγκεκριμένο βίντεο.

Επίσης, ζητήσαμε από την Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως προωθήσει στα Γραφεία του Facebook στην Ιρλανδία, αίτημά μας για άμεση εξέταση της υπόθεσης και όπως το Facebook προχωρήσει στο «μπλοκάρισμα» και «κατέβασμα» του επίμαχου βίντεο, αφού σε αυτό εμπλέκονταν ανήλικοι μαθητές.

Η ανταπόκριση της Ιρλανδικής Αρχής και του Facebook ήταν άμεση και το εν λόγω βίντεο «μπλοκαρίστηκε»/ «κατέβηκε» λίγα μόνο λεπτά μετά την παρέμβασή μας. Εντούτοις, το απόγευμα της Παρασκευής και κατά το σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε ότι, συνεχίστηκε η αναδημοσίευση του αλλά και η δημοσίευση πρόσθετων βίντεο του περιστατικού αυτού, από άλλους χρήστες, παρά τις προσπάθειες του Facebook να τα «μπλοκάρει» και ότι αυτά αναπαράχθηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες.

Εφιστώ την προσοχή του κοινού στο ότι, η δημοσίευση και αναπαραγωγή των βίντεο αυτών, με τρόπο που αναγνωρίζεται η ταυτότητα των εμπλεκομένων προσώπων, εκ πρώτης όψης, παραβαίνει την Αρχή της Αναλογικότητας που καθιερώνει το άρθρο 4(1)(γ) του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμου του 2001, Νόμος 138(Ι)/2001, όπως τροποποιήθηκε και καλώ το κοινό να μην τα δημοσιεύει ή τα αναπαράγει.

Σημειώνω ότι, ο Νόμος προβλέπει χρηματική ποινή μέχρι €30,000 σε πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του.

Επίσης, επειδή παρατηρώ ότι, αρκετά δημοσιογραφικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προβάλλουν τα βίντεο αυτά με θολωμένα ή σκιασμένα τα πρόσωπα των εμπλεκομένων, και επειδή η συνεχιζόμενη προβολή των βίντεο, έστω και με αυτό τον τρόπο, δεν είναι προς το συμφέρον των ανήλικών κοριτσιών, καλώ τα δημοσιογραφικά μέσα όπως σταματήσουν να τα προβάλλουν και παρακαλώ την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κοριτσιών αυτών.

Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου
Επίτροπος Προστασίας
Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

  

©2003 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία,
Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας