Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Βανδαλισμοί σε πάρκα και δημοτικούς χώρους του Δήμου Πάφου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Βανδαλισμοί σε πάρκα και δημοτικούς χώρους του Δήμου Πάφου

Με αφορμή πρόσφατους βανδαλισμούς σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους του Δήμου Πάφου και δήλωση του Δήμαρχου Πάφου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Επίτροπος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση καμερών ενώ τα φαινόμενα αυτά είναι καθημερινά, επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής:

2. Δεν είναι η Επίτροπος που απαγορεύει την τοποθέτηση καμερών στα όρια των Δήμων, αλλά, ο ίδιος ο περί Δήμων Νόμος, που δεν παρέχει τέτοια εξουσία στους Δήμους. Μάλιστα, κατόπιν δικής μου εισήγησης, ο Νόμος αυτός τροποποιήθηκε πρόσφατα, για να μπορούν οι Δήμοι να τοποθετούν κάμερες εκεί και όπου επιβάλλεται. Οι σχετικές διατάξεις θα τεθούν σε εφαρμογή με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

3. Η Επίτροπος μπορεί μόνο, κατ’ εξαίρεση, να εγκρίνει την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών, για επιτακτικούς λόγους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, τις μέρες του Πάσχα, λόγω αυξημένης κίνησης και κίνδυνου τραυματισμού, εγκρίθηκε η λειτουργία καμερών για παρακολούθηση των υάλινων ανελκυστήρων στην Πλατεία Ελευθερίας, κατά τρόπο που δεν ταυτοποιούσαν κάποιο πρόσωπο και μόνο για τις ημερομηνίες 21 - 26 Απριλίου 2022.

4. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Δήμος Πάφου υπέβαλε ερώτημα για τοποθέτηση καμερών στον περιβάλλοντα χώρο των ανελκυστήρων στο χώρο στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς επί του οποίου απάντησα, λίγες ημέρες αργότερα. Επίσης, είχα και τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο και του εξήγησα ότι, μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες, με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας.

5. Τον περασμένο Ιούλιο, έστειλα και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Δήμο Πάφου και παρακάλεσα όπως, αν τελικά αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι κάμερες, με τον τρόπο που περιγράφεται ανωτέρω, να μας αποσταλούν εικόνες ώστε να βεβαιωθούμε ότι, δεν καταγράφεται υλικό που ταυτοποιεί πολίτες. Δεν έλαβα απάντηση από τον Δήμο.

Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου
Επίτροπος Προστασίας
Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

19 Οκτωβρίου 2022

Back To Top