Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Yποβολή παραπόνου λήψης ανεπιθύμητων διαφημιστικών μηνυμάτων ή αυτοματοποιημένων κλήσεων

Αν έχετε λάβει ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα (sms, mms, email, fax) ή κλήση με αυτόματα συστήματα κλήσεων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (δηλαδή με ηχογραφημένο μήνυμα) συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού, ή φιλανθρωπικού περιεχομένου χωρίς να έχετε δώσει την συγκατάθεση σας για το σκοπό αυτό, συμπληρώστε το έντυπο τύπου Γ (πιο κάτω) για υποβολή παραπόνου στο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αν έχετε λάβει τηλεφωνική κλήση που αφορά προώθηση υπηρεσιών ή πώληση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων κλήσεων πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού, ή φιλανθρωπικού περιεχομένου χωρίς να έχετε δώσει την συγκατάθεση σας για το σκοπό αυτό και κατά την οποία συνομιλήσατε με άτομο, μπορείτε να υποβάλετε γραπτό παράπονο στον Επίτροπο συμπληρώνοντας το έντυπο τύπου Β.

Τα έντυπα υποβολής παραπόνου αποστέλλεται στο Γραφείο του Επιτρόπου μέσω email, φαξ ή ταχυδρομείου.

Ο Νόμος επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων σε πελάτες υπό τον όρο ότι δίνεται στους πελάτες η δυνατότητα να αντιταχθούν στην λήψη των μηνυμάτων σαφώς, ευδιάκριτα και ατελώς.

Γι’ αυτό εάν έχετε κάποια προηγούμενη σχέση με τον αποστολέα (π.χ. είχατε αγοράσει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία από τον αποστολέα στο παρελθόν) εισηγούμαστε να επικοινωνήσετε πρώτα οι ίδιοι μαζί του και να του ζητήσετε να σταματήσει να σας στέλλει μηνύματα. Ψάξτε στο τέλος των μηνυμάτων για κάποιον αριθμό που αρχίζει από 8 με την ένδειξη “SMS STOP” ή «TO STOP SMS” μέσω του οποίου μπορείτε να επικοινωνήσετε δωρεάν με τον αποστολέα για να ζητήσετε να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα. Συνήθως όταν ο αριθμός που αρχίζει από 8 είναι οκταψήφιος θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στον αριθμό αυτό (από το κινητό στο οποίο λαμβάνετε τα μηνύματα) και συνήθως όταν ο αριθμός που αρχίζει από 8 είναι τετραψήφιος θα πρέπει να στείλετε μήνυμα sms (είτε την λέξη STOP είτε κάποιον κωδικό αριθμό σύμφωνα με τις οδηγίες στο μήνυμα που λάβατε).

Διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί που αρχίζουν από 8 είναι δωρεάν (δεν υπάρχει καμιά χρέωση), ενώ οι αριθμοί που αρχίζουν από 900 ή 909 έχουν συνήθως ψηλή χρέωση γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με τον αποστολέα στους αριθμούς που αρχίζουν από 900 ή 909. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι τετραψήφιοι αριθμοί για αποστολή sms όπως για συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό ή για παραγγελία κάποιου ringtone ή για αποστολή κάποιας αφιέρωσης σε ραδιοσταθμό μέσω sms πιθανό να έχουν επίσης ψηλή χρέωση (εκτός από τους τετραψήφιους που αρχίζουν από 8 οι οποίοι είναι δωρεάν).

Διευκρινίζεται επίσης ότι το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει σχέση με τις χρεώσεις στους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων από συνδρομητικές υπηρεσίες. Για θέματα χρεώσιμων μηνυμάτων / συνδρομητικές υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης μπορείτε να αποταθείτε στον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (http://www.ocecpr.org.cy/) και για θέματα ενεργοποίησης κάποιας συνδρομητικής υπηρεσίας μετά από παραπλανητική διαφήμιση μπορείτε να αποταθείτε στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού (http://www.mcit.gov.cy/mcit/cyco/cyconsumer.nsf).

Σχετικά: Οδηγίες για απ' ευθείας εμπορική προώθηση (2023)

Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word spam_complaint_form_ΤΥΠΟΥ Γ v2.doc


Back To Top