Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

ΠΑΡΑΠΟΝΑ: Παράνομη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από Badoo.com


Από το 2009 και μετέπειτα είχε υποβληθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου αριθμός παράπονων εναντίον του ιστοχώρου Badoo, ο οποίος είναι ιστόχωρος κοινωνικής δικτύωσης όπου μπορεί κάποιος να εγγραφεί και να δημιουργήσει το προφίλ του, με σκοπό να κάνει γνωριμίες. Το site είναι εγγεγραμμένο στην Κύπρο κάτω από την επωνυμία BADOO SERVICES LTD.

Τα περισσότερα από τα παράπονα προέρχονται από τη Γαλλία και αφορούν παράνομη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών/ μέλη του Badoo. Κάποια άλλα από τα παράπονα αφορούν την αδυναμία διαγραφής προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες της ιστοσελίδα.

Μετά από αλληλογραφία που είχαμε με την εταιρεία ο δικηγόρος τους μας πληροφόρησε ότι το Badoo δεν προβαίνει σε παράνομη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών/ μελών του, αλλά δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να «εισάγουν» (import) τις επαφές τους από το e-mail τους στο Badoo, ούτως ώστε να διακριβώσουν αν κάποιοι από τους φίλους τους είναι επίσης μέλη του Badoo. Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να στείλουν προσκλήσεις (invitations) στους φίλους τους που δεν είναι μέλη για να γίνουν και αυτοί. Ισχυρίστηκε δηλαδή όλα αυτά γίνονται με τη συγκατάθεση των μελών τους και με την πλήρη επίγνωση τους.

Τον Φεβρουάριο του 2011 η εταιρεία Badoo δια μέσω των δικηγόρων στη Κύπρο μας υπέβαλαν τη σχετική Γνωστοποίηση. Πριν ακόμη αποφανθούμε για τις ενέργειες στις οποίες θα προβαίναμε για την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών, μας απέστειλαν επιστολή με την οποία μας ενημέρωσαν ότι η υπεύθυνη εταιρεία για τον ιστοχώρο και κατ’ επέκταση ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας, δεν είναι πλέον η εταιρεία στην Κύπρο αλλά η εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενόψει της εξέλιξης αυτής, όλα τα παράπονα διαβιβάστηκαν στην αντίστοιχη αρχή προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (www.ico.gov.uk), η οποία είναι η αρμόδια για την εξέταση τους.

Back To Top